Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sügerek

  • lemonyellow2.jpg
  •  
  •  

Tudományos név: Labidochromis caeruleus

Szinonímák: Labidochromis sp. ’Yellow’, yellow sügér

Magyar név: Aranysügér

Csoport: Sügérek (Mbuna sügerek)

Származás: Afrika; Malawi-tó, északnyugati part.

Testhossz: 10-12 cm.

Természetes élőhely: Sziklás zónák, 15 m-es mélységtől.

Viselkedés: Társas.

Táplálkozás: Mindenevő (természetes körülmények között algákat és rákokat kapar le a kövekről).

Szaporítás: Könnyű.

Medence: Minimum 100 literes (páronként);

Halnépesség: 200 literre 1 hím és 2-3 nőstény;

Dekoráció: Kövek.

Hőmérséklet: 25-26°C

pH: 7,7-8,6

Keménység: 10-25 NK°

Várható életkor: 5-10 év persze ez függ a tartási körülményektől is!

 

Fajleírás: Labidochromis caeruleus-t már 1958 ban megismerhettük, hiszen mondhatni, hogy a tóban mindenhol fellelhető. Eredeti színe inkább szürkés és jóval jelentéktelenebb, mint amire a nevéből következtethetnénk. Ez a faj tipikusan a görgeteg zónás fajok közé sorolható, erre a teste is kiválló példát mutat  amely karcsú és hosszúkás. Ezzel a testalkattal otthonosan mozog a kövek közt, táplálkozása is ilyen közegre specializállódott.

A köves területeken jellemzően kis reviert tartanak az  erős hímek (9 m2) Innen el is kergetik  a betolakodót, viszont túlzott agresszió nem jellemző  erre a fajra. A domináns hímek kopoltyúrésze és a has  alatti úszólya erősen befeketedik,, a nőstényekre ez  nem jellemző.Akváriumi  tartásuknál  több hím is "beszinesedhet" 2-3 is akár, persze erre nem 200L es medence szükséges. Nyugodtan tarthatunk nagyobb csapatot is, mivel  igazi  csapathal 6-8 db javasolt( részemről tett javaslatok: 1h/2n, 2h2n, 2h4n, 3h3n,4h3n ) Véleményem szerint arra fontos fiyelnünk  az ivararány kialakításakor, hogy a hímek  száma ne legyen fölényben a nőstényekével. Ha egy hím van az is párosodik illetve párosodhat  az összes nősténnyel.

Feltétlenül sok  búvóhelyet biztosítsunk, ezt  megtehetjük görgetegkőből, palákból, lávakő, készen vásárol  dísz, vagy amit a fantáziánk még elbír.

Szakirodalmakban írt "félénkséget" én még nem tapsztaltam. Igaz én ivadékoruktól  nevelem az  egyedeimet(nem kopoktatom az  üveget, etikusan fogom ki őket mikor szükséges) így nem félnek  a halak!!

Táplálkozás: Mivel  természetes körülmények között algát esznek  a kövekről(kaparják le) és apróbb rákokat, így én a fagyasztott eledelek közül az : artémiát, cyclops, krillt javaslom. Száraz  tápokat is elfogyasztják, persze kapniuk kell uborkát, salátát, algát tartalmazó tablettákat.

Szaporodásuk  nem nehéz: A hímek  bármikor képesek  szaporodni, ha más faj nem nyomja el  ezt. Első ikrázás 4-5-8 db az átlagos, végül  a test növekedésével  akár 20-30-40 db ivadék is világra jöhet. Kicsik  felnevelése nem jelenthet különösebb problémát.

Sajnos Magyarországra bekerül Nkhata partszakaszról "yellow" ami elég jelentéktelen , inkább fehéres ettől  a fajtól  ne várjunk olyan szép arany színt mint jelen populációnktól!

Én is őket tartom és figyelek , hogy ilyen halak  ne kerülhessenek  hozzám!

________________________________________________________________________________________

mbamba1web.jpg

Tudományos név: Labidochromis Sp "Mbamba" vagy yellow top mbamba

Szinonímák:  yellow top mbamba, red top mbamba,
"Luhuchi"

Magyar név: Mbamba bay

Csoport: sügerek (mbuna sügerek)

Származás: Afrika; Malawi-tó

Testhossz: 3-4 inch= 10cm

Természetes élőhely: Köves zónák lakója 5-30méterig.

Viselkedés: Közepesen agresszív

Táplálkozás:Apró rákokat, egysejtűeket csipegetnek a repedésekből.

Szaporítás: Könnyű.

Medence: 30-50 gallon(113-189L)  egyedenként esetleg páronként !

Halnépesség: 200L páronként(minimum)

Dekoráció: Kövek.

Hőmérséklet: 25-26°C

pH: 7,8-8,6

Keménység: 10-25 NK°

Várható életkor: 5-10 év persze ez függ a tartási körülményektől is!

 

Fajleírás:  A faj  élőhelye a tanzániai Mbamba öbölben talállható, erre utal  a faj  nevében lévő "bay" szó, ami  az  öblöt jelenti. Két jelentősebb  színváltozata ismert vagy a világoskék  alapon sötétkék  csíkokkal, vagy a világoskék  alapon sötétlila csíkokkal(én ezt  a színváltozattot kedvelem és tartom.) Hátúszóját sárga csík  szegélyezi, (eredeti környezetben narancssárga), ez  a domináns hímnél  jelenhet meg . Az elnyomott hímek  és a náluk  valamivel  kissebb nőstények majdnem fekete színezetűek, így megkülönböztettésük  igen nehéz.

Köves zónák  lakója 5-30 méteren, itt táplálkoznak  a kövek  repedéséből  csipegetik  ki  az egysejtűeket és a kissebb rákokat. Ezt úgy tudják  végrehajtani, hogy a szállas algát tépik le és keresik  az apró rákokat, eközben algával egészítik ki táplálékuk repertoárját.

Ivarérés elérése utánn a nőstények  folyamatosan forgatnak, az ivadékok  száma 20db lehet, de ezt  csak  megfelelő ivararánnyal  lehet  elérni. Kissebb  csapat tartása  javasolt ami  1h2n vagy 2h4n javasolt. Arra itt is ügyeljünk , hogy a hímek  száma ne keüljön fölénybe a nőstényekénél.

Táplálás: Legtöbb esetben a fagyasztott táp részesítendő előnyben: artémia, cyclops, krill.
Természetesen száraz  tápokkal  is ki  lehet  egészíteni  étlapjukat., színesíthetjük emellett még étkezésüket uborkával, salátával.

 

cynoti10.jpg

________________________________________________________________________________________

 01_2venustus17jan07.jpg

Tudományos név: Nimbochromis venustus

Magyar név: Pávasügér

Csoport: Sügerek(nem mbuna-nyíltvizi)

Származás: Afrika; Malawi-tó.

Testhossz: 25 cm.

Természetes élőhely: Homokos zónák.

Viselkedés: Főleg csapatban él. A hímek nagyon agresszívak lehetnek.

Táplálkozás: Ragadozó (a természetben halakkal táplálkozik).

Szaporítás: Könnyű, de nagy medence kell hozzá.

Medence: Minimum 400 literes, de ezek a nagytestű halak inkább egy 800-1000 literes  ajánlott.

Halnépesség: 500 literre 1 hím és 3 nőstény;

Dekoráció: Kövek, sziklák, erős növények és homokos zóna, ahol lehet szabadon úszni.

Hőmérséklet: 25-26°C

ph: 7,6-8,8

Keménység: 10-25 NK°

Várható életkor: 10 év

 

Fajleírás: Nagytestű ragadozó faj. Sárgás alapon sötétbarna-fekete foltos, háti úszója sárgás, hasi úszói barnásak. A feje arany színű, torka türkizkék, egészen a kopoltyúlemez végéig.A felnőtt hímek kék színűek és könnyen felismerhetők a homlokukat díszítő nagy sárga foltról; ez a sárga szín díszíti a hátúszójuk külső szélét is, ez a szinesedés csak 7-8 cm es egyedeknél kezd kialakulni úgymond "színesedni". A nőstények és a fiatal felnőttek oldalán rombusz alakú foltok vannak. Ezeket a halakat a legjobb egy hímből és három-négy nőstényből álló csoportban tartani. A domináns hím zsarnok módjára viselkedhet az akvárium többi lakójával szemben. Ezért csak erőteljes társakat válasszunk melléjük, és félénk halakkal sose telepítsük egy akváriumba őket.

Tartásuk  nem okozhat különösebb problémát, a vízcserélől itt sem lehet  megfeledkezni, persze a megfelelő  szűrés is nagyon fontos.

Etetésére a fagyasztottak tökéletesek, kishalakkal is etethetőek , persze ezt mindenkinek magának kell eldönteni.

________________________________________________________________________________________


 

 

cyrtocara_moori2.jpgTudományos név: Cyrtocara moorii

Magyar név: Delfinsügér

Csoport: Sügerek (nem mbuna)

Származás: Afrika; Malawi-tó.

Testhossz: 20 cm.

Természetes élőhely: A homokos vízfenék közelében.

Viselkedés: Társas, a vízfenék közelében úszkál.

Táplálkozás: Ragadozó (természetes körülmények között
a nagyobb halakat követi, melyek megszűrik a vízfenék anyagát, azok pedig a szűrés közben felkavarodott gerincteleneket kapdossák el).

Szaporítás: Könnyű.

Medence: Minimum 300 literes

Halnépesség: 500 literre 1 hím és két nőstény;

Dekoráció: Kövek és homokos zónák.

Hőmérséklet: 25-26°C

pH: 7,5-8,8

Keménység: 10-20 NK°

Várható életkor: 10 év

 

Megjegyzés: A delfinsügér nevét a kék színezete miatt és a felnőtt hímek homlokán lévő kúp miatt kapta(értsd=palackorrú delfin).
Nemek  megkülönböztetése nehéz, a különbség talán az , hogy a hímek homlokán egy kis púp talállható és talán egy kicsit kékebbek, a nőstényeknek  gyakran 3 bizonytalan folt van az oldalukon. Ezek  a halak a Venustosokkal  együtt már csak  akkor tarthatók együtt vagy más fajokkal, ha nagyobb medencét tudunk biztosítani  nekik, (min. 450L de inkább 5-6-800L.)  A nsőtény szájinkubációval kelti ki  a kishalait, ezek  az idő előrehaladtával akár 100an is lehetnek. Persze vagy ikrakorban vagy köpés előtt át kell  telepíteni  vagy a kicsiket(ikrák) vagy az  anyával  együtt, esetleg  az  egész  családot. A kicsik "bátrak" így nem bújnak  el  köpés utánn, így egy sügeres akváriumban biztos étlapon szerepelnének.

Etetés: Korai időszakban, fagyasztottakkal  lehet  gyorsan nevelni őket+különböző száraz tápokkal. Lehet még uborkát is adnunk  neki.

Az idő  elteltével lehet  nekik  nagyobb szemű granulátumokat stickekket adni, úgy hogy a kaja 1-2 perc alatt elfogyjon.

________________________________________________________________________________________

images.jpgTudományos név:  PSEUDOTROPHEUS spec. KINGSIZEI

Szinonímák:Cynotilapia pulpican, "kingsizei"

Magyar név:Kingsizei

Csoport: Sügerek(Mbuna sügerek)

Származás:Likoma sziget, Malawi tó- Afrika

Testhossz:  6-8 cm

Természetes élőhely:

Viselkedés:  Agresszív

Táplálkozás: Mindenevő

Szaporítás: Közepesen könnyű

Medence: Minimum 250L

Halnépesség: 300L 1h-2n

Dekoráció: Kövek, sziklák, szabad  úszótér

Hőmérséklet: 25-26°C

pH: 7,5-8,8

Keménység: 10-20 NK°

Várható életkor: 10  év

Fajleírás: A faj kissebb méretet agresszivitásával kompenzállja, így csak olyan halakkal  rakjuk össze akik  nem ilyedősek, félénkek és nehezen tud kikezdeni.

A hímek  és nőstények  méretkülönbsége is szembetűnő míg  a hímek  7-8 cm addig a nőstények inkább 5-6 cm nagyságot érik  el. Én azt  jánlom, hogy maximum 2 de inkább egy hím kerüljön tartásra.

A hím gyönyörű, világoskék és függőlegesen csíkok díszítik, amelyek  sötétkék. A nőstény kicsit jelentéktelenebb, szürkésbarna alapon sötét szürke csíkok díszítik hátát és testét, a csíkok  nem minden esetben láthatók  a nőstényen, van olyan , hogy csak  halvány épphogy látható csíkokról  beszéllhetünk.

Ahogy az  elején is említettem kis méretét agresszivitáss kompenzállja, ő a kissebb  mbuna sügik  közé  sorolható.

ívás, ivadékgondozás idején gond nélkül elzavarják  a Venustusokat, delfineket ez is érdekes viselkedés és figyelemreméltó, emellett már nem is akkora szenzáció mikor a synodontisokat, mainganokat, mbambákat űzi át a másik  sarokba...

Táplálása roppant egyszerű, nem válogatós fal!
Javaslott az  eddig leírt táplálékok nagyrésze.

________________________________________________________________________________________

Tudományos név: Melanochromis cyaneorhabdos maingano  db_melanochromis_maingano1.jpg

Csoport: Sügerek(mbuna sügerek )

Származás:  Likoma sziget, Maingano-Malawi tó, Afrika

Testhossz: 10 cm

Természetes élőhely: 5-30 méteres görgeteg zónák

Táplálkozás: Rovarlárvákkal kisebb rákokkal és planktonokkal  táplálkozik.

Szaporítás: Elég könnyű

Medence: Minimum 200 literes

Halnépesség: 250 literre 5-6 hal

Dekoráció: Aljzatnak használjuk homokot. Sziklákból és kövekből építsünk rejtekhelyet a medence széleinél, de hagyjuk nagy kiúszóhelyet is

Hőmérséklet: 25-26 °C

pH: 7,5-8,8

Keménység: 10-25 NK°

Várható életkor: 10 év

Fajleírás: A köves, sziklás görgetegzónában él, 3-15 méteres mélységig. 1996-ban került Európába, majd rövid idő alatt hazánkba is bekerült. Tartásukhoz minimbb um 200 literes, vagy ennél nagyobb medence javasolt, ahol sok, kövekből épített búvóhelyre van szükség. Ha több hímet rakunk egy medencébe akkor folyamatos rivalizáció fog zajlani, ami  akár a szaporodás leállásához  vezethet. Töbnyire fél méteres reviert tart  ide csalogatja a nőstényt, bár nálam sokszor párososdik "össze-vissza"= nem a saját revierjén belül hanem mindig máshol, bár mivel egyedüli hímről  beszéllünk így lehet az  egész  akváriumot a sajátjának tekint és nem foglalkozik  a másfajokkal. Az ikrarakás a már megszokott módon megy végbe; a hím és a nőstény állat egymás után körbe-körbe úszik. A nőstényt  15-16 nap utánn vegyük ki, ha megy mert nem mindig tudjuk pontosan kiszámolni mikor történt az ivás..

Étkeztetésük  szokásos mbunáknak való  eleségekkel történik (figyelembe véve a táplálkozási igényeiket!).

 

________________________________________________________________________________________

 

labeo_trewavasae_mc_thumbi_a.jpg

Tudományos név: Labeotropheus trewavasae

Magyar név: Karcsú ormányos sügér

Származás: Kelet-Afrika,Malawi-tó

Testhossz: 12 cm.

Természetes élőhely: Sziklás zónák, ahol bőségesen nő alga.

Viselkedés: Territóriumot tart, a hímek egymás között agresszívek. Nagyon jól társítható halak, más Malawi tavi  sügerekkel.

Táplálkozás: Mindenevő (természetes körülmények között algákat és csigákat kapar le a kövekről). A hal színe megfakulhat, ha nem kap elég növényi táplálékot.

Szaporítás: Elég könnyű.

Medence: Minimum 300 literes

Halnépesség: 300 literre 1h/3n

Hőmérséklet: 24-26°C

pH: 7-8,5

Keménység: 10-30NK°

Várható életkor: 10 év


A trewa teste lényegében hosszúkás, a hát és a farok  alatti úszi csúcsos végű, hímek  hasonló színezetűek, inkább kékes alapon húzódnak csíkok. A nőstények  színezete már sokkal  változatosabbak, rengeteg  színváltozat van forgalomban (ez  természetesen attól  függ hogy a származási helye hol talállható) . A hal  alsó  ajka beljebb van 1 gondolattal mint a felső  ezért nagyon nehéz lehet  kitalállni, hogy ormányos sügér nevet erről  kapta.  Érdekes családforát lehet  tapasztalni  a halaknál: a nőstények  küln vannak  a hím(ek)től ezt  Matriarchális családformának  hívjuk, esetenként több hím is tarthtó egyben(tetsvérhímek  is jók mivel  egyben nőnek  fel  vagy fiatalon kerüljenek  össze lehetőség szerint) Ehez 400L es akvárium szükséges, bár nálam 600literben is 1 hím van.

Etetésük  nem jelenthet problémát. 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

jivxhkdqremd

eadanr,2022.05.08 21:30

hydrocloquin https://keys-chloroquinehydro.com/

Viagra Ai Ragazzi KelMani

KelMani,2019.10.09 11:51

Propecia Hiperplasia Prostatica Cheap Sildenafil 100mg <a href=http://gnplls.com>comprar levitra farmacias andorra</a> Viagra Ninos

Any stable, sold: compassion, symmetrical.

cuzocadibxoy,2019.06.03 05:53

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> eqv.hoea.dzsosuh-sugervilag.eoldal.hu.veh.il http://mewkid.net/buy-prednisone/

Palpate thread nail-fold, speculum acne, investigation inhibitor.

edozewevoxoju,2019.06.03 04:16

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without A Prescription</a> lfk.hupu.dzsosuh-sugervilag.eoldal.hu.fsy.ee http://mewkid.net/buy-prednisone/

Aspiration run, contraindicated opportunity synchronous minimum.

ijudiyajbose,2019.05.04 14:05

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> wfn.vxpx.dzsosuh-sugervilag.eoldal.hu.zpk.sm http://mewkid.net/buy-prednisone/

El Viagra Tiene Vencimiento Lessind

Lessind,2019.03.16 13:17

Kamagra Haltbarkeit Dove Comprare Cialis Sicuro <a href=http://sildenaf100mg.com>viagra</a> Walgreens Propecia Price Pharmacy Levitra Tiempo De Duracion

Depiction of Blood Difficulties

Ateetbarmeprew,2018.10.11 22:07

Poids est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-fabrique-en-inde/

Consonant Ways to Downgrade Blood Distress

Ateetbarmeprew,2018.09.27 13:20

Torsion bras de quelqu'un est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/le-generique-du-cialis/

-

András22,2013.05.26 20:44

A saját egyedeidről is vannak képek/videók?

Re: -

Dániel,2013.05.26 21:32

Természetesen van/lesznek..
Csak tegnap este hoztam létre a weblapot, és mivel a fajleírás nem a dishal.info kimásolása hanem én írom így időigényes, de megígérhetem hogy lesznek feltöltve már a napokban.