Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek, Praktikák

Itt olyan praktikákat  akarok  bemutatni  amiket én  alkalmazok de nem más javaslatára, hanem én "találltam" ki.
-Előfordulhat  hogy más is használlja, ezért raktam ""-jelbe a kitalálltam szót.

Új halak  telepítése:

Első körben a sügerek  telpítését szertném bemutatni, amit picit másképp csinállok de 70-80%ban ez  megeggyezik  véleményem szerint mások  technikájával.

Mint minden sügeres akvárium ahol  már egy "beállt" akváriumban szeretnénk új  lakók betelepítését véghezvinni, lehet  bonyolult és nehéz feladat. Jobb esetben már lebeszélltük , egyeztettünk a tenyésztővel, aki  szellőztetett  vizet, nem adott enni  az  ivadékoknak, vagy az  "elígért halaknak" és várja , hogy menjünk érte.

Nagy hiba ha a halat  megetetjük, legalábbis én az  eladó ivadékokat  SOHA nem etetem meg  ha aznap  jönnek  értük. Nálam nem kell  vizet  szellőztetni mivel  vidéken lakok és nincs klór a kútvízben.  Na lényeg  a lényeg Megvettük  a kívánt halakat ha még ivadékok és ivadékok közé szánjuk őket mehet  a szokásos eljárás a halakt  1 előkészített vödörbe rakjuk át a ZACSKÓBÓL és nem befőttes üvegből, vödörből, pohárból( csak azért írom így le mert már pohárba is akartak  tőlem sügért vinni) . Nos , átöntjük  a vízet hálón keresztül és a hálóból  átrakjuk őket a vödörbe.. Utánna 10' enként szívunk egy gumicsövön át vízet  az  akinkból  addig ameddig nem 3-4 szeresedik  meg  a víz  tartalma, utánna hálóval  kifogjuk  őket és berakjuk  a nagy akváriumba. Aznap  már nem eteteünk.

Ha nagyobb halakat  szeretnénk berakni annyiban tér el a helyzet az  előbbiekben leírtaktól, hogy előtte jól  megetetjük  az  akváriumlakókat, és besötétítünk, csak  a lámpa égjen , berakjuk őket hálóval, lekapcsoljuk  a lámpát reggel  mehet  minden a megszokott szisztémában.

Jogos a kérdés : Miért? Minek  szenvedünk ennyi ? Ezek  csak  halak...

Más akvarista táraim meséllték  mikor új  halat  telepítettek  a többi sügér napokig zavarta, kergette őket.
A sügereke  szeretnek  mindent, megkóstolni, kergetni, figyelni stb... Van olyan eset is még a hal  halálával  zárul  a kis kergetés, ezért javaslom ezt  a módszert, ez  így humánosabb és emberibb a halakkal  szemben és aki  nem a halak  érdekét nézi az  nézze a pénztárcája érdekét, megveszi  a halat  xy-ft ért ne kelljen már kiszedni  a halat  az  akiból, inkább gyönyörködjön benne otthon , mint hogy minden héten a haasba járjon halért.

2013.05.30.

Halak etetése,

Sokan feltehették már a kérdést, hogy hogyan ettessük  meg  a halakat úgy hogy mindegyik  egyformán fejlődjön  és kapjon  elég táplálékot?

 Ez több dologtól  függ, a halak  típusától, vérmérsékletétől, méretétől, és egyéniségétől is függ nagymértékben.

Mivel több fajt tartok  1 medencében így változatosan kell  etetnem, előfordulnak  a faunámon belül  a végletek...

Zöldséges etetés: én ezen a téren szinte csak  kígyóuborkával etetek, megpucolom, tehát lehántom a héját, átszúrom villával és így lesüllyed a talajra és a halak ki  tudják csipegetni(délután be-> reggel ki ) nálam szinte teljesen elfogy egy 10-12 cm es uborka!!

Száraztáp( granulátumok, lemezesek, stickek +amit én nem használlok) :Külső szűrő mellett belsőt is használlok így annak  is van forgatóereje, a közelébe szórom vagy teljesen nyílt terepre és mivel  szétviszi  a sodrás nem 2-3 cm en van a kaja és így nagyobb felületen lehet  enni... Ha nem fedett az  akvárium nyugodtan hintsük  15-20 cm^2 re.

Fagyasztottal  való etetés:

Lehet sokak számára egy idegen ötletet írok le, de nem olyan furcsa, ez  is olyan mint minden más csak  a képzelet erő  szab határt!!

img_20130603_130627.jpg Egy ilyen "wc illatosító kosár " vagy valami ilyesmi lehetett. Alaposan letisztítom stb. a fenti részén fogóval  kicsípok  egy elemet, ezen a részen  betudom rakni  a méretre vágott artémiát, vagy akármit. Mivel  a nagyobb halak is szívesen eszik  ezt  az  eledelt kiegészítés képpen csupán, a kissebb fajtársaikkal ellentétben nem csipegetik a kaját hanem belemarnak és elviszik a szájukban, így erre szolgáll  ez  a kis tartó micsoda (én kosárnak hívom) így ami  olvad és kihullik  vagy lesüllyed belőle azt  eltudják  kapni.

2013.06.03.
________________________________________________________________________________________

Nyasza-tó.20120401-tavak-utazas-malawi.jpg

Sok akvarista nem tudta, vagy csak  nem  foglalkozik  vele, de MALAWI Tó nemigazán helytálló kifejezés!
 Valószínűleg  az ország miatt  terjedt  el  a köztudatban, mivel a Malawi Köztársaságot keletről  határolja ez a "mini tenger" .

Pár adat  a tóról :

Afrikában talállható a Nagy-hasadékvölgyben,

 

Országok partját határolja:

 Malawi-keletről
 Tanzánia-délről
 Mozambik-nyugatról

A tavat  a Ruhuru  folyó tölti  fel és a vizét  főként a Shire-folyó szállítja tovább.
A tó  hossza 560.000 métertől  terjedhet 580.000 méterig ez  természetesen a partszakasz tagolatlanságától  függ.

Mélység átlaga: 292 m .Területe 29 600 km² A tengerszint felett 500 méterrel  talállható. A tó mélypotja 706 méter , legalábbis ez  az  eddig(!) mért legmélyebb pontja!

Afrika 2. legnagyobb  VÍZTÉRFOGATÚ tava, a második legmélyebb és a 3. legnagyobb.

Egy tekintetben visznont minden kétséget kizáróan 1. helyen szerepel  a listán, a világunkon itt talállható  meg  a legsokszínűbb  halfauna. Ennyi  halfajnak  egy tavunk sem ad otthont a földön.

2013.06.04.

 Akvárium telepítése

Kaptam több megkeresést is azzal  a céllal, hogy segítsek akváriumot "összerakni"...így vettem a bátorságot , hogy itt is leírjak  egy álltalános leírást ami  alapján (én) összerakom az  akváriumomot , akváriumaimat!
Ez nagyjából 5 lépésben vázolnám fel:

1. Fontos megtervezni  azt, hogy mennyit szánunk  rá anyagliag így tájékozódunk technika, üveg élőlény stb..terén! Én általában a középkategóriás technikák híve vagyok...bár kinek  mit takar ez  a fogalom..

2. Vegyünk meg, csinálltassunk egy medencét ami  szerintem minimum 100L es legyen. Ezalatt szerintem nem érdemes nekifogni itt a méretek  szerintem a legjobb szempont alapján  (75*30*45cm ez  =101,25 L) már viszonylag  muttós is de nem túl  nagy helyet foglal. Természetesen hozzá való bútor is szükséges, vannak  standard aksi bútorok hasonló méretben tudomásom szerint 80X45/50 elég gyakori , de ez  viszonylag  drága így sima szekrény is megteszi , ami  elég strapabíró. Én polcra nem teszek  max 50Les nevelő akváriumot. 300L től  pedig zártszelvényes álvány fával burkolva vagy ami  nekem most  tetszik az  a díszkővel  burkolt kőálvány külső szűrő tartóval  ellátva!

3. Megkell vásárolnunk bele a megfelelő  technikát(csak  az  alapra szeretnék itt kitérni)
Szűrő: A gyári  ajánlás nem minden esetben állja meg  a helyét.... értsd: Az  aquael  nekem jó, megbízható márka stb, de ha az  van ráírva h  1000L/H az  sanos ink 600L/H mert nem bir annyit, hiába hogy jóminőségű szűrő vannak  persze amelyeknél  a leírt  adatok  valósak (eheim, sera) persze itt az  ár is másszinten van diszkontállva. Na lényeg  a lényeg  én a medence térfogatára számolom (100L=400-500L/H szűrést alkalmazok stb...) Véleményem szerint 150-200 Litertől  szüksges a külső szűrő...addig nekem elbirja távolítani  a belső  szűrő  a szennyeződést.  A mechanikai  és a biológiaia szűrésbe most  nem mennék  bele, de annyi  a lényeg  hogy mindkettő fontos!
Fűtés: Érdekes dolog nyáron én nem fűtök, télre van csak  bekapcsolva. A fűtés a szobától  függ csupán. A fűtőre inkább  nem kell  sajnállni  a pénzt...nekem van 1 sera 100Wos fűtőm(kb10 éves) és befűti  a az akváriumot a szobahőmérséklettől  függetlenül. én 300L esig 100wos fűtőt használlok(sera v jager!!!) Ha más márkát választunk inkább 200W osat  ajánlok.

4. Ha megvettünk mindent a aljzat(sóder, kvarchomok, táptalaj kinek  melyik  az  ideállis) átkellene mosni  a talajt alaposan addig ameddig nem színezi  a vizet. az  akvárium tisztitasa utánn pedig belehelyezzük  a talajt, a dekorációt a szűrőt+fűtőt a helyere ja elnézést az  akváriumot a helyére kell rakni  és csak  utánna ezeket....nem mindenki  bir megemelni  400-500kg ot és az  üveg  se törhetetlen... így alá mindenképpen javasolt a hungarocell vagy nálam a lépésálló lap...
Eztuánn feltöljük  vízzel  úgy hogy az  aljzat  ne kavarodjon fel így megakadájozzuk  a zavaros víz efektust. Én nem vagyok  vízinövény párti , a halaim nem preferállják...sokan mondták  nem kapnak  elég zöldet és azért eszik  meg..nos ez  nemigaz, vannak olyan halak akik nem fogadják  el  a vízinövényt(legalábbis saját tapasztalatom ez) Az anubiasok sem kivételek  ezalól)). Kapcsoljuk  be a rendszert és szerintem keringessük  a vizet 2-3 napig, (én ezutánn kitisztítom a szűrőt és ujjraindítom a rendszert-de ez  nem szükséges, csak  a szokás hatalma )

5. Halak  telepítése: Megkell vásárolni  a halkaját(a sügerek résznél kitértem arra, hogy melyik halnak  mi az optimállis(legalábbis amiket én tartok)). Vásároljunk halakat, kinek honnan jó. Fontos, 2-3 napja működő medencébe nem rakunk ancitrust!!!! Miért? Pedig a halasban azt  mondták ez jó bele? A másik  neve a halnak  algaevő, és ugye logikus hogy semmilyen alga nem lesz  2-3 nap  alatt(ne full zöldre gondolj  az  algánál) persze a halak  etethetők, uborkával, tablettással stb...de én várnék  vele legalább 2-3 hetet hogy vegyek  bele ilyen halat.(persze ez  az  én véleményem) A halak telepítését fentiekben már leírtam!

2013.07.21.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.